Inzamelingsactie voor Oekraïne - Het Kontakt 5 maart 2022

West Betuwers in actie voor Oekraïners


 

west betuwe • De inwoners van West Betuwe leven mee met de inwoners van Oekraïne. Ze zijn diep getroffen door de inval van de Russen in dat land. Mannen blijven achter, ouderen, moeders en kinderen proberen ergens anders in Europa de hel te ontvluchten. De beelden die tot ons komen, maken veel indruk. Bij de ouderen doet het weer denken aan de periode 1940-1945, toen Europa in oorlog was met Duitsland.

Nederland is in beweging gekomen met diverse acties om geld, voedsel, medicijnen en geselecteerde kleding in te zamelen. West Betuwe blijft niet achter. Tal van stichtingen en particulieren zijn gestart met het inzamelen. Bij de Stichting help elkaar in Geldermalsen is een grote groep vrijwilligers de hele week druk bezig om wat wordt binnengebracht te sorteren. 

Voorzitter Bets Mulder: “We hebben maandag via Facebook de actie aangekondigd en het is onvoorstelbaar hoe groot de actie is uitgegroeid. Ruim zeventien vrijwilligers zijn bezig om wat we ontvangen te sorteren. 

We zijn tijdens de watersnood in Limburg een samenwerking aangegaan met stichting Verrassingsdag in het Limburgse Steijn/Elsloo. Daar gaan onze spullen naar toe, worden daar verder gesorteerd en gaan maandag met drie bussen naar de grens in Polen-Oekraïne en ze komen terug met vluchtelingen. Voor die mensen is al onderdak geregeld bij mensen met een groot huis.” 

Mensen rijden af en aan met, blikken eten, dozen medicijnen voor jong en oud. Didie Jansen en Nel van Bommel uit Geldermalsen hebben hun auto vol met kleding. Tot hun grote teleurstelling werd die niet meer aangenomen. Want kleding is niet meer te verwerken. Connie Janssen uit Beusichem brengt spullen, die voor haar zeer dierbaar waren. Winterjassen en beddengoed, dat kan wel ingeleverd worden. 

Ria Streef uit Tricht: “Ik heb gisteren een zending naar Culemborg gebracht. Mensen geven geld en dus hebben we spullen gekocht die zijn te gebruiken. Dit is zo schrijnend, dat mogen we toch niet laten gebeuren wat daar in Oekraïne gebeurt.”

Penningmeester van de Stichting help elkaar Francine Leenhouts: “De verhalen die we krijgen te horen. Alle mensen zijn zo betrokken met de mensen in Oekraïne, dat moet je horen en dan geloof je het pas. Mensen komen met tranen in de ogen als ze spullen brengen. Mensen vragen ook of ze mee mogen helpen. We zijn een klein land en groot in daden, dat ervaren we iedere minuut.”

In Deil is het Hettie Markenhof die vanuit het dorpshuis de actie coördineerde. Hettie: “Wat ik vandaag mee heb gemaakt is onbeschrijflijk. Dat raakt een mens tot op het bot. Dozen met blikken eten zo bij onze super vandaan, Paracetamol, pampers, luierbroekjes, babyvoeding noem maar op. Er zijn al drie vrachten naar Geldermalsen gegaan. Deil heeft laten zien waarin een klein dorp zo groot kan zijn.”

In Asperen, Heukelum en Haaften, overal is men in actie voor Oekraïne. Zaterdag heeft Corrie Muller de hele dag bij de Spar gestaan. 

Lian van Oostrum die in Asperen de actie organiseerde: “Mensen uit Gorinchem hebben kindervoeding gebracht. We hebben aangegeven wat we graag zouden ontvangen. De Rotary uit die stad heeft geld gegeven voor het kopen van voedsel en medicijnen. Als dan een man van negentig jaar komt en vijftig euro geeft om medicijnen te kopen, krijg je wel een brok in je keel. Mensen zijn lief. 

Uitverkocht

Bij de Spar waren producten uitverkocht, die worden maandag nabesteld. Wij brengen het in Haaften, daar wordt het ingezameld bij Silvia Jansen. Die verzorgt weer het verdere transport.” West Betuwe is op tal van plaatsen in actie voor Oekraïne en die actie zal nog wel even doorlopen. Transporten worden mogelijk gemaakt door sponsoren.