GoWheels 2022 - Het Kontakt 20 juni 2022

Deelnemers Go!Wheels luisteren met belangstelling toespraak.
Deelnemers Go!Wheels luisteren met belangstelling toespraak. (Foto: Cees Hoogteyling)

Opbrengst Go!Wheels voor Oekraïense kinderen

   •   253 keer gelezen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

GELDERMALSEN • Deelnemers aan Go!Weels 2022 hebben er voor gezorgd dat er acht duizend euro ging naar de kinderen Oekraïense kinderen in gemeente West Betuwe.

De jaarlijkse toertocht gehouden door Stichting Go!Wheels voor deelnemers met klassieke en exclusieve auto’s, stond dit jaar in het teken van de vluchtelingen uit Oekraïne. 

De opbrengst is ieder jaar voor een goed doel in de regio. De afgelopen jaren werd dat feest door corona heel kleinschalig gehouden. De Stichting heeft met het organiseren van deze dag al ruim 130 duizend euro mogen besteden voor goede doelen.

De Stichting Help Elkaar doet heel veel voor de vluchtelingen, dat zal niemand zijn ontgaan. Voorzitter Go!Wheels Cees Velthuizen: “Dit festijn houden we voor goede doelen in de regio te ondersteunen met een financiële bijdrage. De gemeente West Betuwe zet zich in om zoveel mogelijk vluchtelingen onderdak te bieden. De Stichting Help Elkaar is een belangrijke schakel daarin. 

Natuurlijk is kleding en een dak boven hun hoofd erg belangrijk. Wij als Stichting Go!Wheel vinden dat we het kind niet mogen vergeten. Daarom onze bijdrage die het mogelijk moet maken dat de kinderen toch een fijne vakantie hebben en zij even van iets anders kunnen gaan genieten. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Bezoekers, vaders met kinderen komen om van de mooie auto’s waarmee de deelnemers uit het hele land komen, te genieten.”

Help elkaar

De Stichting Help Elkaar, gevestigd in de voormalige garage De Waal, was blij dat de opbrengst van deze unieke auto-dag voor hen is.

Penningmeester Francine Leenhouts: “Als Stichting Help Elkaar, kunnen we iedere euro gebruiken. Wij zijn bijna door onze reserve heen. We hebben als vrijwilligers ook te maken met mensen in de maatschappij die het steeds moeilijker krijgen. Daar hebben we het probleem van de vluchtelingen bij gekregen. Beide groepen willen we graag helpen, zoveel wij kunnen. We hebben veel fietsen opgekocht, want ja, de kinderen willen naar school en zich verplaatsen. Maar ze zijn gekomen in winterkleding en alleen het ondergoed wat ze aan hadden. Ook ondergoed hebben we bijgekocht. 

Veel spreken gelukkig Engels, maar aan Irina Palacheva hebben we een geweldige tolk. Voor haar is niets te veel en ze woont gelukkig in Geldermalsen. De verhalen die ik heb gehoord van de vluchtelingen, zijn ongelooflijk. Daar krijg je kippenvel van. De mensen zijn zo dankbaar dat ze goed worden opgevangen in West Betuwe. Spontaan hebben ze dat willen uitdragen door het grote spandoek. Nu kunnen we voor de kinderen leuke dingen organiseren. In overleg met Buitensport Wilgje in Buren, gaan we daar een dag heen en de grotere kinderen blijven een nachtje kamperen in grote tenten. We zijn bezig met een bezoek aan de dierentuin in Rhenen. We zijn als Stichting Help Elkaar blij met iedere bijdrage. Belangrijk voor ons is de steun die we krijgen van de inwoners.”

Het bedrag is?

Voor de start van de autotocht door het gebied, werd onder grote belangstelling door voorzitter Go!Wheel, Cees Velthuizen het bedrag bekend gemaakt en de cheque overhandigd aan Francine Leenhouts. Velthuizen: “U allen die hier staan hebben het mogelijk gemaakt dat wij vandaag een bedrag van achtduizend euro kunnen schenken aan Stichting Help Elkaar. Daar zijn niet alleen wij blij mee, daar zijn ook alle mensen uit Oekraïne die hier aanwezig zijn ongetwijfeld blij mee.” Daarna sprak hij de vluchtelingen in het Engels toe. Hij hoopt dat ondanks al het verdriet wat ze moeten meemaken, ze toch in de vakantie een beetje ontspanning zullen hebben.

Afzwaaien

Daarna werd het startsein voor vertrek gegeven. De deelnemers werden afgevlagd en waren zichtbaar ingenomen met het doel waarvoor ze meereden. Oekraïense kinderen die mee willen doen aan de vakantiespeeldag op 20 juli moeten wel inschrijven.
Meer informatie over Stichting Help Elkaar: stichtinghelpelkaar@gmail.com

Inzamelingsactie voor Oekraïne - Het Kontakt 5 maart 2022

West Betuwers in actie voor Oekraïners


 

west betuwe • De inwoners van West Betuwe leven mee met de inwoners van Oekraïne. Ze zijn diep getroffen door de inval van de Russen in dat land. Mannen blijven achter, ouderen, moeders en kinderen proberen ergens anders in Europa de hel te ontvluchten. De beelden die tot ons komen, maken veel indruk. Bij de ouderen doet het weer denken aan de periode 1940-1945, toen Europa in oorlog was met Duitsland.

Nederland is in beweging gekomen met diverse acties om geld, voedsel, medicijnen en geselecteerde kleding in te zamelen. West Betuwe blijft niet achter. Tal van stichtingen en particulieren zijn gestart met het inzamelen. Bij de Stichting help elkaar in Geldermalsen is een grote groep vrijwilligers de hele week druk bezig om wat wordt binnengebracht te sorteren. 

Voorzitter Bets Mulder: “We hebben maandag via Facebook de actie aangekondigd en het is onvoorstelbaar hoe groot de actie is uitgegroeid. Ruim zeventien vrijwilligers zijn bezig om wat we ontvangen te sorteren. 

We zijn tijdens de watersnood in Limburg een samenwerking aangegaan met stichting Verrassingsdag in het Limburgse Steijn/Elsloo. Daar gaan onze spullen naar toe, worden daar verder gesorteerd en gaan maandag met drie bussen naar de grens in Polen-Oekraïne en ze komen terug met vluchtelingen. Voor die mensen is al onderdak geregeld bij mensen met een groot huis.” 

Mensen rijden af en aan met, blikken eten, dozen medicijnen voor jong en oud. Didie Jansen en Nel van Bommel uit Geldermalsen hebben hun auto vol met kleding. Tot hun grote teleurstelling werd die niet meer aangenomen. Want kleding is niet meer te verwerken. Connie Janssen uit Beusichem brengt spullen, die voor haar zeer dierbaar waren. Winterjassen en beddengoed, dat kan wel ingeleverd worden. 

Ria Streef uit Tricht: “Ik heb gisteren een zending naar Culemborg gebracht. Mensen geven geld en dus hebben we spullen gekocht die zijn te gebruiken. Dit is zo schrijnend, dat mogen we toch niet laten gebeuren wat daar in Oekraïne gebeurt.”

Penningmeester van de Stichting help elkaar Francine Leenhouts: “De verhalen die we krijgen te horen. Alle mensen zijn zo betrokken met de mensen in Oekraïne, dat moet je horen en dan geloof je het pas. Mensen komen met tranen in de ogen als ze spullen brengen. Mensen vragen ook of ze mee mogen helpen. We zijn een klein land en groot in daden, dat ervaren we iedere minuut.”

In Deil is het Hettie Markenhof die vanuit het dorpshuis de actie coördineerde. Hettie: “Wat ik vandaag mee heb gemaakt is onbeschrijflijk. Dat raakt een mens tot op het bot. Dozen met blikken eten zo bij onze super vandaan, Paracetamol, pampers, luierbroekjes, babyvoeding noem maar op. Er zijn al drie vrachten naar Geldermalsen gegaan. Deil heeft laten zien waarin een klein dorp zo groot kan zijn.”

In Asperen, Heukelum en Haaften, overal is men in actie voor Oekraïne. Zaterdag heeft Corrie Muller de hele dag bij de Spar gestaan. 

Lian van Oostrum die in Asperen de actie organiseerde: “Mensen uit Gorinchem hebben kindervoeding gebracht. We hebben aangegeven wat we graag zouden ontvangen. De Rotary uit die stad heeft geld gegeven voor het kopen van voedsel en medicijnen. Als dan een man van negentig jaar komt en vijftig euro geeft om medicijnen te kopen, krijg je wel een brok in je keel. Mensen zijn lief. 

Uitverkocht

Bij de Spar waren producten uitverkocht, die worden maandag nabesteld. Wij brengen het in Haaften, daar wordt het ingezameld bij Silvia Jansen. Die verzorgt weer het verdere transport.” West Betuwe is op tal van plaatsen in actie voor Oekraïne en die actie zal nog wel even doorlopen. Transporten worden mogelijk gemaakt door sponsoren.