Om allerlei redenen kunnen mensen in situaties komen dat ze, soms zelfs zeer langdurig, van een laag inkomen moeten rondkomen.

We gunnen iedereen een fijne plek in de wereld en helpen waar het kan om die te vinden en te verbeteren.

Soms zijn daarvoor slimme contacten nodig, soms is er kennis nodig, of moet een hele moeilijke periode overbrugd worden.

Soms is gewoon elke week een gezellig koffie-uurtje heel belangrijk. We proberen op allerlei manieren te bekijken wat en waar we kunnen bijdragen.

Beleidsplan

We zijn als particulieren initiatieven gestart om minima en mensen die binnen of net buiten het voedselbanktraject vallen te ondersteunen met kleding, voedsel, huisraad en aanverwante artikelen.

We zamelen in, sorteren en delen gratis uit aan gezinnen die hiervoor in aanmerking komen. We ondersteunen zo'n 1600 gezinnen in de regio.

We zijn dit vanuit huiskamer en schuur begonnen, maar door het groeien en uitbreiden van de activiteiten gebeurt dit nu sinds de zomer van 2016 vanuit een uitdeelwinkel aan de Rijnstraat 64 te Geldermalsen. Van hieruit worden diverse uitgiftepunten in de regio bevoorraad.

Om mensen uit hun sociaal isolement te halen organiseren steeds meer activiteiten voor jong en oud.

Graag willen we dit uitbreiden en zo meer betekenen voor onze doelgroep. Bijvoorbeeld op het gebied van samenwerking met andere organisaties, het organiseren van cursussen, voorlichting, spreekuren en vrijetijdsbesteding.

Doelstellingen en werkwijze

De Stichting Help Elkaar heeft ten doel het ondersteunen, in de ruimste zin van het woord, van mensen/gezinnen die van een minimaal inkomen moeten rondkomen in de regio's Geldermalsen, Culemborg, Tiel en omstreken.

Deze doelgroep komt vaak essenti�le zaken tekort. Hierbij moeten we niet alleen denken aan basisbehoeften als kleding, voedsel, huisraad, speelgoed, etc., maar ook aan sociale participatie in de maatschappij.

Op allerlei manieren probeert de stichting te kijken wat en waar we kunnen bijdragen. Mensen moeten het wel aannemelijk maken dat zij tot onze doelgroep behoren, middels een aanvraagformulier.

Om de doelstelling zoveel mogelijk te realiseren kent de stichting o.a. de volgende activiteiten:

• Het verzamelen, in ontvangst nemen, sorteren en opslaan van basisbehoeften, welke wij middels donaties binnen krijgen in ons pand aan de Rijnstraat
  • Het gratis aanbieden van deze basisbehoeften (vnl. kleding, huisraad, brood op zaterdag en evt. noodvoedselpakketten) aan onze doelgroep in ons ‘gratis shoppen’ winkeltje, middels Facebook en via onze uitgiftepunten in de regio
  • Gedurende de openingstijden staan de koffie en thee klaar, alsmede een luisterend oor. Enige kennis van zaken stelt ons in staat mensen door te sturen naar de juiste instanties
  • Het bijhouden van Facebookpagina’s voor onze leden (besloten) en een Facebookpagina met informatie die belangrijk kan zijn voor onze leden, sponsoren, zusterorganisaties, etc.
  • Acute noodhulp bij onverwachte omstandigheden (uit huis plaatsing, echtscheiding, etc.)
  • Het organiseren van activiteiten met een sociaal karakter (kinderspeeldag in de zomervakantie, Sinterklaasfeest voor de kinderen, een gezellig dagje voor volwassenen (high tea in 2017), een filmavondje voor jong en oud, etc.)
  • Het participeren van onze leden in activiteiten van andere organisaties
  • Intermediair voor de Stichting jarige Job voor onze leden
  • Haal- en brengservice voor mensen met een beperking of zonder vervoer
  • Aanbieden van een zo breed mogelijk scala aan (gemeentelijke) relevante informatie voor de doelgroep

Per 1 september 2017:

• Hebben wij ongeveer 1.600 leden op onze besloten Facebookpagina’s
  • Hebben we ruim 12 vrijwilligers die onbezoldigd regelmatig voor ons klaar staan
  • Voeren wij op verantwoorde wijze overtollige/onbruikbare goederen af of doneren deze aan zusterinstellingen. M.a.w. we gaan op een milieuverantwoorde wijze om met onze goederen.
  • Zijn wij zeer blij met de gratis huisvesting van onze stichting in een pand van de gemeente.

Het bestuur, statuten, jaarrekening en jaarverslag

VoorzitterMevr. M. Mulder-van de Pol
SecretarisMevr. P.C.B. Hageman
PenningmeesterMevr. F.W.J.M. Leenhouts-van den Bergh

Bestuursleden krijgen geen vergoeding voor bewezen diensten. Alle giften, of deze nu financieel of materieel zijn, komen ten goede aan het doel van de stichting zoals vermeld is in de statuten, welke zijn opgemaakt op 31 oktober 2016.

Klik hier voor de Jaarrekening 2016-2017.